Skip to main content
Självhushållning i Villaträdgård

Tjyva tomaterna eller inte?

Nu har jag börjat tjyva mina tomater. Det vill säga plocka bort nya skott som kommer i badvecken på det höga sorterna. Jag vet att det här ställer till det för många. Vad är en tjyv och varför ska den bort?

Man skiljer på busktomater och höga sorter. Busktomater har en bestämd höjd. De kan vara dvärgar som odlas som krukväxter, buskar med hängande växtsätt lämpliga för amplar, några kan bli upp till 150 cm, men de flesta blir  70-100 cm höga. Eftersom de inte blir högre orkar och hinner tomaterna fram på alla sidogrenar. Dessa tjyvar man INTE för då blir det ju ingen buske. På engelska kallas dessa ’determinate tomatoes’.

Höga sorter på engelska ’indeterminate tomatoes’ växer däremot på höjden så länge säsongen varar och skjuter dessutom sidoskott. Om de inte stöttades utan fick växa vilt skulle de krypa fram och fungera som en gigantisk marktäckare där stängeln slår rot lite här och var i fuktigare partier. Det största exemplet jag hört talas om är från Guiness Rekordbok och en planta i Australien som bredde ut sig på en yta av 350 kvm.

Lilla växthuset blev snabbt en mörk djungel ett år när jag inte tjyvade tillräckligt

Även på våra breddgrader kan en otjyvad, hög planta bli monstruös och snabbt förvandla ett litet växthus till en ogenomtränglig djungel. Problemet är att all denna växtkraft tar energi på bekostnad av tomaterna. De blir många blommor som inte hinner ge frukt och allt grönt skuggar de tomater som gått fram så mognaden tar längre tid och smaken blir blekare i brist på solljus.

Den här situationen vill man alltså undvika. I strävan efter så många frukter som möjligt, som mognar så fort som möjligt och blir så goda som möjligt, nöjer vi oss alltså med att behålla en huvudstam och tar bort skotten som kommer i bladvecken. När man känner sina sorter och har gott om plats kan man nån gång behålla två eller tre huvudstammar, men det är undantag.
Sidoskotten tas bort så snart de visar sig för att undvika att näring går till onödig växtkraft. Ibland händer det att nåt sidoskott har hunnit sätta blommor. Då är det bara att bita ihop, blunda och ta bort ändå. Det går inte att vara blödig när det kommer till tjyvning.

Det är alltså viktigt att från början hålla reda på om tomaten ska tjyvas eller ej. Själv är jag noga med att hålla reda på sortnamnen för då kan man alltid googla och kolla hur den beter sig och ofta är det lättare att få svar på engelskpråkiga sidor än svenska i alla fall om man går lite utanför fröfirmornas sortiment.

Länk till Trädgårdsfägring där du hittar många spännande och fina trädgårdar

 

 

 

busktomater, determinate tomatoes, höga sorter, indeterminate tomatoes, tjyva tomat

Comments (6)

Kommentarer inaktiverade.