Skip to main content

Kvass på nytt sätt

Kvass på frukt och bär är hur fräscht och läskande som helst. Det här är den perfekta sommardrycken och ett lagom pyssel varma semesterdagar. Jag tabbade mig lite och lade i limen i skivor, men det vita ger bitter smak redan efter några timmar, så mycket bättre att bara använda cest och saft.

Ursprungligen kommer kvassen från Östeuropa och Baltikum och görs på mörkt bröd eller säd som fermenteras i bestämd temperatur tills kolhydraterna omvandlats till kolsyra och i viss mån etanol. Det blir en dryck som påminner om svagdricka.

Kvass med frukt blir en helt annan sak och kan varieras i det oändliga med olika smaksättningar. Mjölksyrebakterier på ytan av frukten, bären och i honungen sätter i gång  jäsningsprocessen och sötman i honungen och frukten blir till bubblande kolsyra. En mycket fräsch och sommarlätt dricka. Det här receptet baserar sig på persikor, vilket är perfekt om man odlar egna för alla mognar ju på en gång och det är roligt att använda dem på olika sätt. Givetvis går det att använda köpefrukt och bär. Bäst då ekologiska eftersom bekämpningrester kan störa fermenteringen. Denna kvassen som jag gjorde på egen frukt började puttla och jäsa efter bara några timmar, medan nästa sats som jag satte på ej ekologisk frukt inte visade minsta tecken på jäsning ens efter två dygn. Fick tillsätta extra honung för att få igång processen.

 

För att inte få in oönskade bakterier som tar över jäsningen är renlighet av största vikt. Tvätta händer, redskap, skärbrädor och bänk noggrant innan du sätter igång.
Jag använder hellre två tvåliterburkar med bygel och gummiring än en jättestor burk för de ska ju få plats i kylen efter ett par dagar. Om burkarna är maskindiskade eller har förvarats ett tag diskar jag om dem för hand.

Kvass på persikor och jordgubbar

2 glasbrukar á 2 liter med bygellås och gummiring
4 väl mogna persikor
ca 4 dl jordgubbar (halv ask)
1 valnötsstor bit färsk ingefära
3 lime, skalet och saften
2 msk flytande honung
2 liter vatten

Allra bäst är nyslungad flytande honung, men jag har testat att värma upp hård honung i vattenbad och det funkar också, men man riskerar att allt inte blandar sig ordentligt.

Honung är ett område som det fuskar mycket med eftersom det är en arbetskrävande och dyr råvara, men använd bara svensk 100% honung eftersom risken är stor för antibiotikarester och tillsatser i importerad.

 

Gör så här:

Skölj frukt och bär, men skrubba inte för vi vill ju behålla de goda mjölksyrebakterierna på skalen. Skiva persikor och ta bort kärnan, dela jorddgubbar och ta bort eventuella fula delar, riv ingefära och limecest, pressa ur saften.
Fördela i burkarna och ringla över honungen.
Blanda kokande vatten med kallt till rumstempererat och häll en liter i varje burk. Det får inte bli fullt ända upp eftersom jäsningen behöver utrymme.
Tillslut och skaka burkarna.
Ställ i rumstemperatur men ej i direkt sol. Använd fat under så du slipper kladd eftersom det sannolikt kommer att börja fräsa och bubbla över.
Skaka burken flera gånger om dagen så att inte mögel får fäste på ytan.
Efter 2-3 dygn är kvassen färdig. Smaka av efter hand. Ju längre den står, ju mer kolhydrater kommer att förbrukas och drycken blir mindre söt. När man är nöjd med smaken ställer man burkarna i kylen och processen avstannar så gott som. Sila av och drick!

 

 

dryck, jordgubb, kvass, persika, Recept

Comments (4)

Kommentarer inaktiverade.