24 olika ätliga blad i januari

Den än så länge milda vintern och några glipor mellan molnen lockar ut mig för att se hur det står till med ätligt på tomten. Hos mig i zon 4 brukar det så här års mest finnas sånt som jag odlar eller övervintrar i växthuset.

Döm om min förvåning när jag kommer in med 24 olika blad varav bara källfränen/vattenkrassen är hämtad i växthuset som inte är uppvärmt.

Jag har tagit med våtarv och en blommande plister som förstås räknas som ogräs även om våtarven är fräsch och god året runt och faktiskt inte olik källfräne i smaken, men som alla gröna blad blir den mindre god om den utsätts för torka.

Kärleksörten mår inte dåligt av att bli av med några knoppar här och där och perenn vitlök är alltså vitlök som står kvar år från år, där jag bara skördar blasten. Den är tidigare än till exempel kinesisk gräslök, ramslök och många andra.

Av alla bladen blev det en lagom portion grönt till lunchomeletten. Nu kan jag nästan se framför mig hur nån tveksamt småler eller kanske till och med gör ful grimas, men den helt otippade huller-om-buller-salladen blev riktigt smaklig och jag kommer att göra om den. De flesta bladen har ganska neutral smak, medan myntorna, citronmelissen och lökbladen satte piff och karaktär. Salvia och plister kan man hoppa över. De känns ganska äna och kvalmiga i smaken.

De senaste tio åren har jag märkt att det faktiskt finns så mycket vilt eller perent ätligt i min trädgård framåt vårkanten att jag inte behöver så lika mycket bladväxter som förr. Det ovanliga är att plocka dem så här års!  Tänk vilka möjligheter det finns om man bor i ännu bättre odlingszoner.

Att inte behöva så allt själv, utan ta vara på sånt som trivs och självsår sig sparar både tid och arbete. En gissning är att även näringsvärdet är högre hos de icke förädlade blad.

För säkerhets skull måste jag påpeka att jag inte hejdlöst provar och sätter i mig allt som är grönt, utan detta är växter som jag känner väl och vet att de är ätliga.

Skulle du våga smaka?

Länksamlingen TrädgårdsFägring

fleråriga ätliga växter, vilda ätliga växter, vintergrönt

Kommentarer (13)

 • Birgittha Hedin

  Visst är det ovant att ”trädgårda” i januari, i.a.f. i zon 4-5.
  Jag ska gå ut och se vad vi kan få på tallriken. Lite persilja vet jag och palmkålen har jag ju lyft in i kallväxthuset undan rådjuren.
  Den perenna vitlöken väckte min nyfikenhet, jag som är löknörd. Har du något botaniskt namn på den?
  Allt gott hälsar
  Rusticana

  • Hej Birgitta!
   Som jag försökte förklara i texten ovan är det vanlig vitlök som får stå kvar i jorden år efter år. Det blir då en tuva blast som är god att skörda och kallas perenn vitlök.
   /Anette

   • Birgittha Hedin

    Ja så blir det när man läser för fort. Just nu har jag en vitlöksklyfta i en vas för att få ”vitlöksgrönt” precis som man gör med övriga lökar som visar tendens till blast.

 • Ja nog skulle jag våga smaka, absolut! Räknade att 9 av dina sorter skulle jag få
  ihop till direkt här nu, eftersom vi inte heller har snö. Men våtarv tex,den har jag aldrig ätit, den går mest till hönsen..;.! Fjolårets persilja och timjan har jag använt hela vintern här nu, det är ovanligt. En bra tankeställare du gav, man borde börja använda mera av sånt som finns naturligt.Ha det fint!

 • Det er ganske spesielt å kunne høste i januar! Vanligvis har jeg bare rosmarin i drivhuset på denne tiden. Nå plukker jeg stadig persille. Salvie sprøstekte jeg i olje til kyllingfileten i går 🙂
  Ha det godt!

 • Klart att jag skulle våga smaka – säger du att det är ätbart så litar jag ju på dig=) Salladen ser riktigt fin ut och med en omelett gjord på ägg från dina höns så är det ju rena lyxmaten!
  Ha en fin kväll och en ny bra odlingsvecka.

 • Hej Anette,

  Det verkar ha blivit något problem med din bloggs RSS flöde på TrädgårdsFägring men jag hoppas ha åtgärdat det nu 🙂
  När du gör nästa inlägg och länkar dit så kontrollera gärna att blogglistan uppdateras. Om det inte gör det så skicka mig ett PM.

  Veronica gm Teamet Trädgård.

 • Vilken underbar blogg, som jag genast ska lägga in på min länklista! Tack för att du tittade in hos mig så att jag kunde kika tillbaka 🙂 Så otroligt inspirerande! Önskar dig en fortsatt fin dag nu 🙂

 • It’s actually a great and useful piece of information. I’m happy that you just shared
  this helpful information with us. Please stay us informed like this.
  Thanks for sharing.

Lämna gärna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följ mig

Prenumerera på mitt nyhetsbrev